Iisus Biruitorul

Iisus Biruitorul, anul XXXVI, nr. 8 (1506), 17-23 februarie

Sus să avem inimile!

Gândurile pe care vreau să le împărtăşesc cu dumneavoastră mi-au fost inspirate chiar de titulatura Foii noastre „Iisus Biruitorul”. Desigur, denumirea nu e întâmplătoare, ci reflectă credinţa noastră nestrămutată că El, Cel care a biruit moartea, este biruitor acum şi în veci de veci. Însă, putem observa că adesea şi noi, precum odinioară apostolii, ne-am dori ca biruinţa hristică să se concretizeze în plan politic sau măcar în plan social. Și începem să milităm pentru aceasta, hrănindu-ne cu speranţe mari şi, ce este mai grav, ne punem toată energia fiinţei noastre în această direcţie, aşteptând mereu, asemenea unor copii naivi, ca, în sfârşit, dreptatea şi pacea lui Dumnezeu să împărăţească pe Pământ. Da, vor împărăţi cu adevărat, dar după ce Domnul Hristos Biruitorul va veni, adică la sfârşitul veacurilor. Până atunci însă, şi pacea, şi dreptatea, şi justeţea unui regim politic sau al altuia vor fi relative şi extrem de fragile…

Sper să nu fiu înţeles greşit, consider că este bine să fim activi civic, să votăm, să ne apărăm valorile autentice, libertatea, identitatea şi neamul, dar să nu uităm că Împărăţia lui Dumnezeu nu este din lumea aceasta şi că noi suntem trecători ca şi toate puterile acestei lumi. Iar cea mai mare forţă la care poate face recurs un creştin este rugăciunea, iar cea mai importantă pace este pacea inimii. E greu şi trist când mor oameni şi sunt distruse vieţi, dar, dacă omul e ancorat în Dumnezeu, sufletul său va rămâne puternic având temelie „Piatra” Hristos.

Părerea mea de nezdruncinat, în aceste vremuri, pe care le-aş numi ale dezbinării, este că, dincolo de toate crizele, cea mai acută criză e reprezentată de lipsa rugăciunii. Pentru că suntem superficiali în viaţa duhovnicească şi nu mai vrem să ne desţelenim ogorul inimii, de aceea diavolul (cel care dezbină – gr. diabolon) ne împinge spre separări şi certuri, spre războaie şi angoase. De aceea cred că e necesar ca, înainte de a aştepta din sfera politică schimbări majore, să coborâm în iureşul din noi şi, cu răbdare şi rugăciune, să încercăm să facem linişte, acea linişte în care vocea lui Dumnezeu să poată fi auzită. Căci, în adâncul inimii noastre, Cel care S-a răstignit pentru noi ne grăieşte şi, pentru a-L putea auzi, avem nevoie de aşezare în rugăciune. Altfel, dacă vom persevera în starea noastră înaintea Domnului, dacă vom jertfi timpul nostru spre a-l transforma în rugă pentru lume, cu certitudine că se vor vedea rezultate concrete. Întotdeauna adevăratele schimbări în bine încep din interior. Nu poate fi om al păcii şi armoniei cel care are în sufletul său un conglomerat de zbucium, frustrări, patimi şi nelinişti. O inimă smerită, la picioarele Crucii are puterea să schimbe faţa pământului.

Firele nevăzute ale legăturilor spirituale dintre noi şi Dumnezeu, respectiv, dintre noi întreolaltă, sunt mult mai puternice decât armele şi uneltirile „dezbinătorului”, dar ele se consolidează doar prin rugăciune.

De aceea, îmi doresc să vă fac această propunere de a ne lupta cu armele războiului duhovnicesc, atât cu răul din interior, cât şi cu cel din exterior, căci aceste arme sunt imbatabile. Iar dacă rez–ultatele pe care ni le dorim se lasă aşteptate, să avem convingerea că Tatăl nostru Cel Ceresc este la cârmă şi El ştie mai bine decât noi ce ne este de folos. Cu smerenie şi încredere, să ne lăsăm în mâinile Lui iubitoare spre a ne conduce la liman. Subliniez, încă o dată, nu îndemn nici pe departe la pasivitate, dimpotrivă. Însă ceea ce facem în plan concret trebuie să aibă în spate un suport al acţiunii şi trăirii duhovniceşti, pentru că altfel vom fi doar semănători de vânt. Nimic din ceea ce nu este ancorat în Dumnezeu nu are viabilitate; şi chiar dacă poartă un înveliş de bine, înăuntru este găunos. 

În final, vă lansez o invitaţie. Haideţi ca noi toţi, în fiecare zi, câte 15 minute, să ne rugăm pentru ţara noastră, pentru neam şi pentru viitorul copiilor noştri, căci glasurile inimilor noastre unite, în acelaşi gând, se vor sui către Tronul Celui Preaînalt ca o mireasmă bineplăcută. şi binecuvântarea Sa se va revărsa peste noi.

Arhim. Atanasie PALEU

Abonează-te la „Iisus Biruitorul” online

Citește online toate numerele din ziarul „Iisus Biruitorul”, începând cu anul 2025.

Poți opta pentru a primi în continuare și varianta tipărită printr-un e-mail trimis la redacție. Te încurajăm să faci misiune cu foaia tipărită printre prietenii, cunoscuții, vecinii tăi și printre membri parohiei tale!

Acest săptămânal duhovnicesc al Oastei Domnului apare cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. A fost fondat de Preot Iosif Trifa în anul 1935.