Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Postul, armă împotriva poftelor

Postul, armă împotriva poftelor

Postul, armă împotriva poftelor

„Prin post – zice părintele Ieronim – ne putem întoarce din nou în raiul din care am fost scoşi pentru plăcerea mâncării. Cea dintâi poruncă, pe care Dumnezeu a dat-o omului a fost postul. Cât timp el a păzit-o, a fost fericit; când a nesocotit-o, a ajuns un nenorocit.“

„Deci, zice Sfântul Ioan Gură de Aur, de-a fost postul de treabă în rai, cu cât este mai de treabă afară din rai! De a fost de treabă iarba (leacul) mai înainte de rană, cu atât mai vârtos după ce s-a făcut rana! Şi de-a fost bună arma aceasta a postului mai înainte de războiul poftelor, cu cât mai bună este după atâta război ce avem de la poftele trupeşti şi de la diavolul.

Iată, dar, că ajutorul postului foarte de treabă este. Că de-ar fi ascultat Adam acest glas dintâi, n-ar fi auzit al doilea glas, că pământ eşti şi în pământ vei merge. Pentru că nu ascultă, dobândi moarte, scârbe şi griji şi viaţă mai rea decât toată moartea; pentru aceasta mărăcini şi ciulini, osteneli, dureri şi alte multe rele dobândi.

Să nu ne temem de post

Aşadar, să nu ne temem de post, care ne izbăveşte de atâtea rele; că nu vă învăţ în deşert spre aceasta, ci fiindcă văd pe mulţi oameni care, ca şi când ar avea să se dea pe mâinile unei femei sălbatice şi rele, aşa se lenevesc şi se scutură (de post) şi se dau astăzi în beţii şi în mâncăruri multe. Pentru aceasta vă învăţ să nu pierdeţi folosinţa ce veţi putea lua de la viitorul post, cu lăcomiile şi cu beţiile.“

Ioan Marini, din vol. “Gânduri creştine” (vol. 1)

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *