
Precum spuneam, Biserica Sfântului Mormânt e o adevărată cetate cu nenumărate încăperi. Pentru ca să poţi lua în seamă tot ce cuprinde, îţi trebuie o călăuză bună şi pricepută (şi trebuie să cunoşti şi viaţa Mântuitorului). Eu am la mine o carte şi o hartă pe care mi le-a dat călugărul de la „Casa Nova”. Această carte îmi spune cu de-amănuntul cum e împărţită Sfânta Biserică. Voi spune şi cititorilor mei acest lucru, ca să se poată lămuri cât mai bine.
Iată ce îmi spune harta că voi vedea în Biserica Sfântului Mormânt:
Intrarea în biserică e printr-o stradă îngustă însemnată cu litera «a». Pe acolo cobori în curtea bisericii care e însemnată cu săgeata NS. Intrarea e printre numerele 12 şi 13. Îndată la intrare, la nr. 13, e „piatra ungerii”, locul unde a fost uns Mântuitorul cu mir înainte de înmormântare. De aici se desface un coridor umblător în dreapta şi stânga. Apucând spre stânga, la numărul 15 e locul unde a leşinat Sf . Fecioară văzând moartea Fiului său. Înaintând mai înăuntru, printre nişte columne uriaşe (însemnate cu puncte negre pătrate), dai într-o încăpere mare şi rotundă înconjurată de jur-împrejur de columne uriaşe (punctele negre pătrate). In mijlocul acestui loc, la numărul 15 şi 16 e capela Sf. Mormânt în care se află Mormântul Domnului. Faţă în faţă cu capela Sf. Mormânt, la nr.29, 30, 31 şi 32 e catedrala ortodoxă grecească. De jur-împrejur această catedrală e înconjurată cu un coridor rotund şi umblător.
Toate încăperile sunt tăiate şi săpate în stâncă, pentru că aici a fost dealul de stâncă al Golgotei. La numărul 18 e capela copţilor (o sectă a vechilor creştini), la nr. 20 sunt odăi tăiate în stânci, la 27 e capela (franciscanilor (catolici), la 28 e mănăstirea latinilor, la nr. 34 e locul unde a fost închis Mântuitorul, la nr. 35 e capela Sf. Longhin, soldatul care a împuns coasta Mântuitorului, la nr. 36 e capela împărţirii hainelor Mântuiturului, la nr. 38 e capela încoronării cu spini. Mergând înonte, între numerele 38 şi 42 sunt nişte trepte, paisprezece la număr, ajungi la capela nr. 43. Aici e locul unde a fost Golgota şi a fost răstignit Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. La numărul 6 e capela celor şapte dureri, între numărul 36 şi 37 sunt iarăşi niște trepte (în formă de linioare). Coborând aceste trepte (peste 40), la nr. 38, 39, 40, 41 e capela aflării Sf. Cruci. În amintirea împărătesei Sf.Elena, care a săpat în acest loc şi a aflat Sf. Cruce, e zidită aici o capelă și un altar. La numărul 2 e mănăstirea lui Avraam, zidită pe stânca unde a voit să jertfească Avraam pe fiul său Isaac. La nr. 11 e capela celor 40 de martiri. În celelalte încăperi sunt mănăstiri, capele etc.
Părintele Iosif Trifa
din volumul “Pe urmele Mântuitorului“