Să se bucure şi să se veselească de Tine, toţi cei ce Te caută pe Tine, Doamne, şi să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: "Slăvit să fie Domnul!" (Ps. 39,22)
  • Set Logo Section Menu from Admin > Appearance > Menus > "Manage Locations" Tab > Logo Section Navigation
Slăvit să fie Domnul!
Home Pe urmele Mântuitorului – Mormântul Rahelei

Pe urmele Mântuitorului – Mormântul Rahelei

Pe urmele Mântuitorului – Mormântul Rahelei

Mormântul Rahelei

În apropierea Betleemului e şi mormântul Rahelei, şotia lui lacov din Biblie, cel cu doisprezece copii. Iacov plecase spre Efrata. Pe drum, Rahelei i-au venit durerile naşterii şi, după o naştere grea, a murit şi a fost îngropată în acest loc. Fiul cel născut din această naştere a primit numele de Ben-Oni, ceea ce înseamnă fiul durerilor. (Citiţi în Biblie, Cartea Facerii, cap. 35, 16-20). Poate a fost aceasta o arătare, un semn că tot aici se va naşte peste câteva veacuri un alt Fiu al durerilor, prin durerile Căruia noi toti să luăm mântuire. Pe acest loc e ridicată o casă de rugăciune în care se roagă deopotrivă creştinii, evreii şi mohamedanii. Dam mai jos fotografia acestui loc cu casa de rugăciune clădită pe el. Clădirea e zidită pe locul despre care zice Biblia: „Şi a murit Rahela şi a fost îngropată pe drumul care duce spre Efrata sau Betleem” (adică pe atunci Betleemul se chema Efrata). „lacov a ridicat un stâlp pe mormântul ei: acesta este stâlpul de pe mormântul Rahelei, care este şi azi” (Facere 35,19-20).
Rahela a fost îngropată cu mare plângere. Această plângere a închipuit şi plângerea cea mare a tăierii pruncilor din porunca lui Irod, precum zice Evanghelia: „Atunci s-a plinit ceea ce s-a zis de Ieremia proorocul, care zice: Glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire multă; Rahela plângea pe fiii săi şi nu voia să se mângâie, căci nu mai sunt” (Matei 2,17-18).
In apropiere de Betleem este şi „Fântâna Magilor”, o fântână veche de piatră unde se spune că au poposit magii în calea lor spre Betleem. Când au intrat în Ierusalim steaua li se ascunsese în nor, dar când au ajuns la această fântână steaua iar li s-a arătat şi i-a condus la peştera Naşterii.
Pe câmpiile din jurul Betleemului pasc şi azi turme de oi şi vite înconjurate de ciobanii lor. Câmpiile Betleemului răsună şi azi de cimpoaiele păstorilor şi de tălăngile turmelor de oi şi vite. Dacă ai dormi o noapte în această câmpie ai avea fiorul sfânt al sfintei nopţi în care S-a născut Mântuitorul. Pe marginea drumului şi azi se văd ici-colo văgăuni în stânci care şi mai mult îţi ajută să înţelegi împrejurările în care S-a născut Mântuitorul lumii.
Oile din Palestina sunt un soi deosebit, au coada groasă şi grasă. Unele soiuri de oi au şi urechile lungi şi lăbărţate. Oile se tin foarte grase. Se vede că le prieşte păşunea, în Pelestina şi peste tot în Orient se foloseşte foarte mult carnea şi seul de oaie. Măcelăriile de prin Ierusalim sunt pline de carne de oaie.

  Părintele Iosif  Trifa
din volumul “Pe urmele Mântuitorului

Author: admin

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *